top of page
  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Workshop:  Mindfulness met honden

Dieren leven in het hier en nu, zijn vaak nieuwsgierig, hebben geen (voor)oordelen en accepteren datgene wat er is. Zij kunnen een geweldige leermeester zijn om ons, mensen, te leren om in het hier en nu te focussen en gewoon “te zijn”.

 

Wat is mindfulness?

Kort en krachtig gezegd is mindfulness: aandachtig in het moment kunnen zijn. En dan vooral voelend en proevend met je zintuigen. Zo objectief mogelijk observerend met een milde en open blik. Gedachtes (met alle bijbehorende meningen, oordelen, interpretaties en overtuigingen) registreren maar voorbij proberen te laten gaan.

Onlosmakelijk zijn wij mensen verbonden met het geheel, met de natuur, de dieren en de planten om ons heen. In onze huidige Westerse samenleving zijn wij gericht op de ratio, het denken. Er is weinig aandacht voor het ervaren en het beleven van de dingen. Er is een doorgaande levensstroom, die er altijd is; leven is een wonderbaarlijk proces dat door ons heen komt. Wij zijn natuur, net zoals de dieren en de planten dat zijn. Werken met dieren vraagt eigenlijk ook om werken in de natuur. Buiten zijn, in de natuur zijn, is inspirerend. Er zijn vele werkvormen in en met natuur die geschikt zijn voor gebruik in training en coaching. Mindfulness-activiteiten passen prima bij het zijn in natuur en met dieren.

Wat kan de hond toevoegen?

  • Drempelverlager om naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken (maatje, stimulator).

  • Helper om aandachtig te zijn in het hier en nu, om aandacht te richten (voorbeeld).

  • Voorbeeldrol vervullen in het authentiek zijn (affectieve bevestiging, acceptatie).

  • Metafoor zijn voor processen van de cliënt (spiegel).

 

In deze workshop ga je naar buiten samen met je hond! Je hond is je voorbeeld om aandacht te leren ontwikkelen voor innerlijke en uiterlijke ervaringen. Die aandacht wordt gestimuleerd door een niet veroordelende houding van nieuwsgierigheid, acceptatie, vriendelijkheid en openheid.

De werkwijze in deze workshop is speels, interactief (samen met je eigen hond) en praktisch van aard. Samen met je hond ga je deze persoonlijke uitdaging aan! Je kunt deze workshop volgen vanuit persoonlijke interesse of om kennis te maken met natuur- of wandelcoaching samen met je hond.

Pets4care heeft een aantal workshops die in principe ieder voorjaar en najaar georganiseerd worden. Ze zijn vaak doelgroepgericht en hebben tot doel om je te stimuleren om creatief aan de slag aan te gaan met toepassingen in AAI. De workshops kunnen ook interessant zijn voor diegenen die zich willen oriënteren op het werkveld en mensen die de cursus dierbegeleider hebben gedaan en meer willen weten van de doelgroep waar ze mee (gaan) werken. De opzet van de workshops is interactief van aard; na een korte inleiding gaan deelnemers zelf aan de slag a.d.h.v. stellingen, opdrachten en casuïstiek. Praktische toepassingen staan centraal, hondengedrag en teamwork samen met je hond komen niet of nauwelijks aan de orde.

Voor alle workshops

Locatie: Driebergen-Rijsenburg

 

Tijd: 13.00-16.30 uur

 

Data: zie verder op de website onder het kopje ‘agenda’

 

Geen voorkennis vereist. Bewijs van deelname na afloop van de workshop.

 

Docent: Desiree van Veldhuizen

 

Kosten: € 95,00

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
bottom of page