top of page
  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

INFORMATIE SEMINAR  OP ZATERDAG 3 NOVEMBER 2018.

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Kwaliteit en welzijn bij dierondersteunende interventies in de gezondheidszorg: hoe blij is de hond eigenlijk met zijn nieuwe baan als therapiehond?

 

  • Kwaliteit, richtlijnen en criteria in Animal Assisted Interventions voor mens en dier

  • Ecologische visie: werken vanuit verbinding en respect voor de natuur, het dier en de mens

  • Hoofdsprekers: Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers en Drs. Sam Turner

  • Interactieve workshops in het middagprogramma

​

Datum: 3 november 2018

Tijd: 10.00-16.00

Locatie: Boerderij het Gagelgat, Birkstraat 107, 3768 HE Soest

 

In dit seminar staat het thema “Welbevinden en Kwaliteit in A.A.I. voor mens en dier” centraal. Met een positief kritische blik wordt gekeken naar dit jonge, snelgroeiende vakgebied. Er moet hoe dan ook nog veel werk verricht worden om dit vak te professionaliseren.  De aandacht wordt gevestigd op het belang van richtlijnen en criteria in dit werk; t.a.v. de dieren maar ook t.a.v. de hulpverleners. Maar ook zijn er ethische vragen en uitdagende stellingen: “In hoeverre mag de hond nog gewoon “hond” zijn?” En: “Werken en zijn we samen met de hond vanuit verbinding en respect of “gebruiken” we de hond simpelweg voor onze eigen doeleinden?”

 

In het ochtendprogramma zal Marie-José Enders ingaan op het belang van richtlijnen en criteria in AAI. Ook zal ze vanuit haar functie als bijzonder hoogleraar van het Instituut voor Anthozoölogie vertellen over wetenschappelijk onderzoek en dierondersteunende interventies in de praktijk.

Sam Turner, bioloog en etholoog, gaat nader in op het natuurlijke zijn van de hond en op de hondentaal. Met prikkelende en ethische vragen en stellingen wordt iedere deelnemer uitgedaagd na te denken over de therapiehond: hondenbaan….of niet?

​

Dag programma:

10.00-10.30:     Inloop, ontvangst en aanmelding

10.30-12.30:     Opening seminar door Desiree van Veldhuizen

                           Gastsprekers: Prof.dr. Marie-José Enders-Slegers en Drs. Sam Turner

12.30-13.30:     Lunchpauze

13.30-14.30:     1e workshopronde

14.45-15.45:     2e workshopronde

15.45-16.00:     Afsluiting seminar: Desiree van Veldhuizen

 

Het middagprogramma bestaat uit 4 workshops. Je kunt kennismaken, vragen stellen of meedoen met verschillende methoden waarin wordt samengewerkt met honden. Iedere deelnemer aan het seminar kan zich vooraf – tijdens het inloopmoment van het seminar - aanmelden voor 2 workshops waar de voorkeur naar uit gaat. Je hebt de keuze uit:

​

  • Introductie/demo van . : Reading Education Assistance Dog (voorleeshond). Een prachtig project om kinderen beter te leren lezen, is vanuit de Verenigde Staten en Groot-Brittanië nu ook in Nederland! Kinderen lezen hardop verhalen voor: dat helpt bijvoorbeeld hun zelfvertrouwen en leestechnieken te verbeteren. is de (eerste) gecertificeerde R.E.A.D. instructor in Nederland en vertelt en demonstreert hoe het in zijn werk gaat.

  • Coachen van groepen/teams met behulp van de hond als co-coach. Dominique van Dam en Laura van Brummelen presenteren een interactieve workshop. Er wordt gecoacht op een open, non-directieve manier en niet vanuit een vooraf gesteld doel. Iedere deelnemer in de groep (ook de hond) mag zijn wie hij/zij is en neemt zijn eigen specifieke rol. Welke ruimte neem jij en hoe profileer jij jezelf binnen een (netwerk)groep?

  • Hond en Sport. Een methodiek binnen psychosociale hulpverlening aan kinderen en jongeren waarbij de insteek fysiek en sportief is. Door te doen en door te ervaren leer je over jezelf. Een laagdrempelige en motiverende manier van hulpverlenen. Laat je uitdagen door co-coach Kiara, samen met haar begeleider Jasper Kost.

  • Driehoek coach-cliënt-hond. Marlene Lok gaat in deze workshop dieper in op de onzichtbare en vaak onbewuste draden die er altijd zijn tussen jou en je hond, tussen je cliënt en jou en tussen je hond en je cliënt. Wat leg jij allemaal neer bij je hond? Besteed je zaken uit aan je hond als hulpverlener? Wat kan je hond je vertellen over jou zelf? Wat vertelt hij over de cliënt? En de hond is ook nog zelf iemand….Ingewikkeld? Ontdek samen met Marlene wat je hond je allemaal kan vertellen – zonder woorden dan wel te verstaan.

 

De locatie:

Het seminar vindt plaats in Soest bij Boerderij “Het Gagelgat”. Een heel sfeervolle ambiance waar we meerdere ruimtes, binnen en buiten, tot onze beschikking hebben. Het Gagelgat is onderdeel van de Paardenkamp, waar oude paarden kunnen genieten van hun pensioen. Mocht je er even tussen uit willen, dan kun je gedurende de hele dag de paarden bezoeken en een kijkje nemen in de prachtige gerestaureerde gebouwen. Parkeermogelijkheden zijn er tegenover de toegangsweg naar het Gagelgat. Parkeren is gratis. Het Gagelgat is ook goed toegankelijk met het ov. Zie voor verder info: http://www.gagelgat.nl/contact.

 

Het is niet mogelijk om je hond mee te nemen naar dit seminar.

 

Kosten: € 140,00 inclusief koffie/thee/lunch. Wanneer je je inschrijft voor 1 oktober 2018 ontvang je een korting van € 15,00 op de toegangsprijs. Tickets gaan in de verkoop vanaf maandag 13 augustus 2018. Tickets zijn verkrijgbaar via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-kwaliteit-en-welzijn-dierondersteunende-interventies-in-de-gezondheidszorg-49042469346?utm_term=eventurl_text.

bottom of page