top of page
 • Facebook - Grey Circle
 • Twitter - Grey Circle

Cursus: Dog Assisted Interventions

Een brede cursus AAI voor begeleider en zijn hond, waarin de focus ligt op:

 • Intensieve en verdiepende samenwerking met je eigen hond in Animal Assisted Interventions: therapie, activiteiten en educatie. De nadruk ligt op doelgericht kunnen werken samen met je hond.

 • Praktische toepassingen in AAI samen met je hond kunnen bedenken en toepassen voor diverse doelgroepen.

 • Inzicht hebben en krijgen in de kwaliteiten en onmogelijkheden van jullie als team (handler/hond).

 

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor professionals én voor teams, (handler/hond), die op professionele wijze willen samenwerken met hun hond in therapie e/o begeleidingstrajecten t.b.v. mensen die een directe hulpvraag hebben of waarbij doelgericht activiteiten worden ingezet om de kwaliteit van leven van clienten te verbeteren. Wanneer je zelf een opgeleide professional bent in de gezondheidszorg leer je om je hond in te zetten in je eigen vakgebied. Tevens is deze cursus zeer geschikt voor (bezoek)teams die hun werk extra verdieping willen geven of meer willen leren, maar ook startende teams kunnen zich aanmelden.

 

Doelen

 • Op professionele wijze kunnen samenwerken met je hond (als team) in therapieën onder leiding van een professional.

 • Als professional AAT kunnen integreren in je eigen vakgebied samen met je eigen hond

 • AAI op creatieve en praktische wijze meer verdieping en betekenis kunnen geven

 • Verantwoord en veilig samen kunnen werken met je hond in therapietrajecten

 • Doelen leren stellen en praktische toepassingen kunnen bedenken voor je hond t.b.v. diverse doelgroepen + verslaglegging daarvan

 • Bewustwording en kennis van de hond als co-therapeut. Inzicht in eigen handelen, mogelijkheden en onmogelijkheden van jouzelf als team samen met je hond.

 

In deze cursus gaat het enerzijds over praktische toepassingen en interventies met honden op diverse terreinen van gezondheidszorg, welzijn en onderwijs. Anderzijds ligt de focus op jouw unieke hond en op jullie als team. Welke rol kan je hond hebben in je eigen beroepsuitoefening? Maar ook: hoe kun je als team AAI (handler/hond) samenwerken met een professional en aan gestelde doelen werken met je hond? Hoe en op welke manier kun je je hond inzetten? Wat past bij jouw hond? Welke voorwaarden moet en kun je scheppen voor je hond, zodat hij zo plezierig mogelijk zijn werk kan doen? Cursisten gaan vooral zelf aan de slag met thema’s, doelstellingen en technieken en voeren deze ook praktisch uit. Werkvormen zijn: theorie, film/fotomateriaal, casuïstiek, simulatie/rollenspel, aandacht voor materialen, uitvoeren van opdrachten.

Vereiste voorkennis: geen. Verwachting: zelfstandig en met initiatief kunnen werken. Minimaal opleidingsniveau mens: MBO. Minimaal opleidingsniveau hond: basisgehoorzaamheid en een goede socialisatie. Vriendelijk naar mensen en contact willen maken. Deelname is mogelijk wanneer de hond minimaal 1 jaar is.

Intake/geschiktheid: voorafgaand aan definitieve deelname aan de cursus vindt er een intake plaats met jou en je hond.

Niveau van de specialisatie MBO+/HBO

Locatie: Driebergen-Rijsenburg

 

Duur: individueel intakemoment, 5 cursusdagen, individuele aparte eindopdracht: coaching “on the job”.

 

Data: zie agenda.

 

Studiebelasting: ca. 25 uur (buiten cursusdagen om). Lezen van boeken, cursusmaterialen, uitvoeren (huiswerk)opdrachten + eindverslag.

 

Kosten

€ 650,00 (inclusief cursusmaterialen, koffie/thee, lunch). Exclusief aan te schaffen boeken:  ca. € 50,00

 

Intake: € 35,00, afsluitende coaching on the job: 75 euro + reiskosten.

 

Kwalificering/certificering:  het cursorisch gedeelte wordt afgesloten met een certificaat van deelname aan deze 5 dagen. Wanneer je de cursus afsluit met de afsluitende opdracht in het “echte” werkveld  word je samen met je hond een gecertificeerd Team. Wij certificeren volgens protocol van PetPartners.

N.B. Voor diegenen die geen professionele opleiding hebben gevolgd in de gezondheidszorg: na het volgen van deze cursus ben je niet bevoegd om zelfstandig aan het werk te gaan met clienten. Dat moet altijd onder begeleiding/supervisie van een professional.

Docenten: Mandy van Laar

 • Facebook - Grey Circle
 • Twitter - Grey Circle
bottom of page