top of page
  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle

Nascholing: Angst voor honden 

Een hondenfobie – angst voor honden – komt vaak voor,  bij kinderen en volwassenen. En dat is knap lastig want je komt honden vaak tegen. Nederland telt namelijk ruim 2 miljoen honden. Gelukkig is er iets aan te doen! 

Volwassenen en kinderen die bang zijn voor honden zijn vaak veel energie kwijt aan het vermijden dan wel het omgaan met deze angst. Je hebt een hondenfobie als je planmatig zorgt dat je niet in aanraking komt met een hond, bijvoorbeeld door een wandeling in het bos te vermijden. Ook krijgen mensen met een hondenfobie vaak last van paniekaanvallen. In deze 3-daagse nascholing leer je, vanuit een holistische visie, wat angst met een mens doet (lichamelijk, psychisch en emotioneel) en hoe je iemand op methodische wijze weer teugels en controle kunt geven zodat de angst vermindert, verdwijnt of hanteerbaar wordt. 

De cursus is interactief van opzet, theorie en praktische oefeningen wisselen elkaar af. Van de deelnemers wordt een actieve instelling verwacht. 

  

Doelen 

Na deze training: 

  • Heb je inzicht in de kenmerken en symptomen van stress en angst en verwerf je technieken om cliënten te helpen angstige gevoelens te leren hanteren en controleren. 

  • Heb je inzicht in een holistische aanpak van angst – insteek op ratio en emotie. 

  • Ben je in staat om een oplossingsgericht plan van aanpak te maken. 

  • Kun je een stappenplan maken voor je cliënt. 

  • Heb je specifieke kennis en deskundigheid om je hond op verantwoorde manier in te zetten in een begeleidingstraject angst voor honden. 

 

Voor wie 

Je bent werkzaam in of hebt een achtergrond in zorg, welzijn of onderwijs. 

Wanneer je met je hond wilt deelnemen aan deze training, is een voorwaarde dat je deskundig bent op het gebied van samenwerken met je eigen hond in AAI en daar ook een relevante cursus of opleiding voor hebt gevolgd (minimaal AKR-level 1). 

 

Korte inhoud lesprogramma 

Dag 1: Theorie mechanismen angst en wat zijn de verschillende coping strategieën. Hoe werken je brein en je lijf. 

Symptomen, kenmerken, gevolgen voor fysiek, waarneming en denken. Angstige gevoelens leren controleren en beteugelen. 

 

Dag 2: Hoe geef je een traject hondenangst vorm en hoe zet je je hond op een verantwoorde manier in. Methodisch stappenplan maken, technieken als exposure, schalen (oplossingsgericht werken), modelling. Specifieke eisen en voorwaarden aan je hond in de begeleiding. 

 

(T)huiswerkopdracht: begeleidingssessie methodisch vorm kunnen geven met gebruik maken van technieken. Inleveren verslag/rapportage 

 

Dag 3: plenair bespreken van de casuïstiek en leren van elkaars oefensessies 

 

Niveau 

Hbo 

 

Studiebelasting buiten lesdagen om: ca. 15 uur. 

(boeken zelf aan te schaffen): 

​

Verplicht: Hersenen en emoties in beeld,  W. Brands-Zandvliet 

Aanrader: Wanneer je lichaam nee zegt, Gabor Mate 

Op de lesdagen zelf worden (digitaal) factsheets verstrekt van de lesstof. 

 

Data/tijden/locatie 

Voor actuele data zie de agenda op de website 

Tijden: 10.30 uur-16.00 uur 

Locatie: regio Utrechtse Heuvelrug

 

Kosten 

€ 395,00 excl. zelf aan te schaffen boek(en). 

 

Docenten 

Laura van Brummelen 

​

 

Het is verplicht om alle lesdagen bij te wonen. Deze verdieping wordt afgesloten d.m.v. het praktisch uitvoeren van een begeleidingssessie en het schrijven van een verslag praktijksessie. Certificaat bij volledige afronding van opdrachten. Accreditatie AKR aangevraagd. 

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
bottom of page