Cursus: Verlies en rouw
Iedereen, jong of oud, wordt in zijn leven geconfronteerd met verlies of rouw. Ingrijpend is het verlies van een geliefd persoon: een partner, vader, moeder, broertje, zusje, grootouders, of een hele goede vriend of vriendin. Maar verlies kan over nog veel meer gaan: het verlies van gezondheid, van werk, van een huwelijk/relatie, van een (kinder)wens of van een ideaal. Ook de verliezen door de natuurlijke loop van het leven zoals het uit-huis-gaan van kinderen en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd kunnen ingrijpend zijn. In deze bijscholing krijg je houvast als coach/hulpverlener door inzicht in de fases van het verwerken van verlies. Er wordt aandacht besteed aan het belang van het erkennen en uiten van emoties. Pas wanneer bijvoorbeeld verdriet, maar ook woede en angst aandacht en erkenning krijgen, kan de last lichter worden zodat rouwenden beter in staat zijn verlies met zich mee te dragen. Daarnaast wordt er specifiek aandacht besteed aan de meerwaarde die de hond kan hebben in een rouw- en verwerkingsproces van een cliënt.
Doel:
Na deze training:
-
Heb je inzicht in de fases in een rouw- en verwerkingsproces na verlies.
-
Heb je een compleet en overzichtelijk beeld van de emoties waarmee mensen te maken (kunnen) krijgen, wanneer er dierbare naasten overlijden of als er sprake is van het verlies van gezondheid, (echt)scheiding, verhuizing, emigratie, etc.
-
Heb je je rugzakje meer gevuld met concrete aanwijzingen om rouwenden en hun omgeving te helpen om het rouw- en verwerkingsproces te helpen volbrengen. Ervaringen en “het zijn” met de hond nemen daarbij een grote plaats in.
Voor wie
Psychologen, therapeuten, coaches, counsellors, psychosociaal hulpverleners, maatschappelijk werkers en andere paramedici uit de reguliere en complementaire hulpverlening.
Wanneer je met je hond wilt deelnemen aan deze training, is een voorwaarde dat je deskundig bent op het gebied van samenwerken met je hond in AAI en daar ook een relevante cursus of opleiding voor hebt gevolgd.
Informatie
Programma
Dag 1:
-
Kennismaking
-
Verlies en rouw. Verwerking in 3 fases:
-
De pijnlijke werkelijkheid aanvaarden (allerlei emoties)
-
Afscheid nemen (Je kunt pas loslaten wanneer je iets/iemand weer letterlijk e/o figuurlijk hebt aangeraakt/gepakt).
-
Rouw (eenzaamheid, voelen dat je alleen bent, dat er gaten zijn).
Dag 2:
-
Praktijk: het er laten zijn en erkennen van emoties.
-
Praktijk: het belang van troost, steun en verbinding.
-
Spirituele en religieuze zielservaringen.
-
Als de voortgang van het rouwproces stokt of verhinderd wordt.
-
Belang van houvast, hulp en hoop.
Voor deze cursus is de aanschaf van het boek “Afscheid nemen, loslaten wat dierbaar is” van Riekje Boswijk verplicht (zelf aan te schaffen).
​
Werkwijze tijdens de cursusdagen
Van de cursisten wordt een actieve opstelling gevraagd; de activiteiten en oefeningen ga je zelf ervaren met je mede-cursisten.
Data, tijden, locatie
Voor actuele data kijk je op de agendapagina van de website: www.pets4care.nl.
Duur
2 dagen, van 10.30 – ca. 15.30 uur.
Locatie
Regio Utrechtse Heuvelrug
Niveau
HBO
Kosten
€ 275,00 inclusief lesmateriaal, koffie/thee.
​
Kwalificatie/certificering
Deze module wordt afgesloten met een certificaat/bewijs van deelname. Het certificaat wordt verkregen wanneer de cursist alle dagen volledig heeft bijgewoond en zich actief heeft ingezet.
​
Docent(en)
Desiree van Veldhuizen