top of page
 • Facebook - Grey Circle
 • Twitter - Grey Circle

Cursus: Dierbegeleider – samenwerken met je hond in AAI

Voor wie

Een basiscursus voor mensen die met hun willen gaan samenwerken in AAI-trajecten (dier ondersteunende begeleidingen of therapieën). In deze cursus leren begeleiders (vrijwilligers én professionals) op een veilige en verantwoorde manier hun honden in te zetten in begeleidingstrajecten voor mensen die hulp nodig hebben.
De cursus richt zich op honden(eigenaren).  De begeleider hoeft niet persé de eigenaar te zijn van het dier, maar moet hem wel goed kennen en een goede band hebben met de hond.

 

Niet iedere hond is geschikt. Heb je hier vragen over, neem dan contact op via info@pets4care.nl. Voor instellingen die intern een cursus willen organiseren kunnen wij vooraf een intakedag plannen.

Doelstellingen

 • Op een veilige en verantwoorde manier je hond leren inzetten, met inachtneming van individuele kwaliteiten en onmogelijkheden. 

 • Je hond leren beschermen en steunen in dit werk. Inzicht krijgen in eigen handelen en grenzen (h)erkennen in jullie teamwork.

 • Achtergrondinformatie verschaffen mens-dier interactie/AAI.

 • De taal van je hond kunnen lezen en daarnaar handelen. Waarborgen van welzijn van je hond. 

 

Inhoud cursus

De cursus besteedt aandacht aan de volgende onderwerpen:

 • Achtergrondtheorie mens-dier interactie

 • Ethiek

 • Ethologie, hondentaal

 • Herkennen en verminderen van stress bij honden

 • Persoonlijke vaardigheden en geschiktheid van ieder team

 • Welzijn van je hond waarborgen, teammanagement

De cursus is zowel theoretisch als praktisch van aard, waarbij gebruik wordt gemaakt van instructie via powerpoint, film- en videomateriaal, simulatie-oefeningen en praktijkoefeningen met eigen huisdier. 

De nadruk in deze cursus ligt op communicatie: de relatie die je hebt samen met je hond en niet zozeer op training.

 

N.B.: De cursus dierbegeleider is een “hondse” cursus; je leert veel over hondengedrag in het algemeen, over jouw hond specifiek en over jullie kwaliteiten en beperkingen in AAI-begeleidingen. Ook leer je regels en voorschriften om verantwoord en veilig aan het werk te gaan. In deze cursus komen geen toepassingen in het werk aan de orde.

Data, tijden, locatie

De cursus dierbegeleider wordt in principe meerdere malen per jaar georganiseerd. Actuele data zijn op de website www.pets4care.nl/agenda te vinden. Op beide cursusdagen kunnen max. 4 honden aanwezig zijn.

 

Duur

2 dagen, van 10.30-15.30 uur. 

Locatie

Wijk bij Duurstede

Niveau van de cursus

MBO/HBO, geen specifieke voorkennis e/o opleiding noodzakelijk.

Kosten

€ 295,00 inclusief cursusmaterialen, koffie/thee/lunch.

Cursusmaterialen

Cursusmap (incl.) + boek zelf aan te schaffen, ca. € 20,00 ). Na definitieve aanmelding voor de cursus ontvang je de cursusmap digitaal. Daarnaast ontvang je praktische info over de cursusdagen en de locatie. Daarin staan ook het boekje vermeld dat je zelf moet aanschaffen.

Studiebelasting

16 uur (buiten cursusdagen om).

Kwalificatie

Deze cursus wordt afgesloten met een certificaat van deelname. Het certificaat wordt verkregen wanneer de cursist alle dagen volledig heeft bijgewoond en zich actief heeft ingezet. De cursus dierbegeleider van pets4care is gebaseerd op een gelijksoortige cursus van PetPartners (USA) en aangepast aan Nederlandse wet- en regelgeving. Deze cursus is vooral bedoeld als een kennismaking en oriëntatie op het vak. Deze cursus volstaat niet om een gecertificeerd team te worden samen met je hond.

Docenten

Desiree van Veldhuizen, Nicky Barendrecht-Jenken

 • Facebook - Grey Circle
 • Twitter - Grey Circle
bottom of page